3 / 6

Eficienta spatiului: Cati angajati incap intr-un birou

Cladirile moderne de birouri dispun de o eficienta a spatiului mai ridicata, avand suprafete mari pe etaj si mai putine coloane, datorita progreselor inregistrate in industriile designului si constructiilor, spune Ben Binns (foto), seful departamentului de birouri al consultantului Jones Lang LaSalle. Toate acestea au condus la o optimizare a spatiului si la mai multa flexibilitate, avand ca rezultat final preferinta companiilor pentru spatiile deschise si, implicit, reducerea spatiului necesar pentru biroul unui angajat.

Numarul de angajati pe care un spatiu de birouri il poate acomoda nu depinde doar de anul constructiei, ci mai mult de destinatia finala a cladirii, considera Maria Florea de la Colliers. “Daca imobilul se afla intr-o zona de back office, va gazdui angajati chiar si la o ratie de 1 persoane/5 mp. In cazul in care nu vorbim de back office, ratia poate creste la 1 persoana/10 mp”, arata Florea.

Horia Moldovan detaliaza si spune ca numarul de angajati care pot lucra intr-un spatiu de birouri depinde de cum sunt stalpii de sustinere proiectati si de grosimea acestora. Daca stalpii sunt incorporati in fatada sau sunt situati cat mai aproape de aceasta, spatiul respectiv va putea acomoda un numar mai mare de angajati, comparativ cu un spatiu in care stalpii se afla la un metru distanta de fatada.

“De regula, spatiul care ramane intre stalpi si fatada este greu de utilizat de catre angajati, iar spatiul pe care acestia il folosesc in realitate este mai mic. Un alt criteriu important este inaltimea etajului - pentru o cladire de clasa A, inaltimea minima trebuie sa fie de 2,70 m”, subliniza specialistul The Advisers/Knight Frank.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri