2 / 5

Cine cumpara astfel de apartamente

De cele mai multe ori clientii apartamentelor vechi sunt persoane cu venituri peste medie, care apreciaza zonele in care acestea sunt amplasate, numarul mai mare de camere si nu in ultimul rand, arhitectura specifica anilor 1930 – 1940, spune Traian Stancu, director operational al brokerului de credite KIWI Finance, adaugand ca au fost clienti care au obtinut credite pentru astfel de achizitii, de cele mai multe ori, la valori de peste 100.000 euro.

Cumparatorii sunt in majoritate investitori, care achizitioneaza pentru a inchiria locuintele, de obicei catre companii de mici dimensiuni sau catre chiriasi care vor locui in respectivele apartamente, insa cu conditia ca imobilele din care fac parte sa fie consolidate, afirma si Victor Zaharia, de la Coldwell Banker.

„Exista si cumparatori care achizitioneaza in scop locativ apartamente construite inainte de 1950, dar acestia cumpara doar daca imobilele sunt consolidate. Investitorii sunt dispusi sa isi asume si riscul achizitionarii unei locuinte intr-un imobil neconsolidat”, arata Zaharia.

Ambele categorii de cumparatori sunt interesati de apartamentele foarte vechi datorita pretului foarte bun si amplasarii centrale, afirma el. Investitorii cauta in primul rand oportunitati de investitii, in timp ce cumparatorii finali fac comparatie intre pret, zona si suprafata, obtinand rezultate mult mai bune pentru apartamentele construite inainte de 1950 sau in perioada interbelica.

In ceea ce priveste perioada de tranzactionare, daca apartamentele din anii ’80 sunt printre cele mai lichide proprietati de pe piata si se vand in una-trei luni, pentru constructiile din 1930-1950, apartamentele din vile sunt cu mult mai cautate decat apartamentele din blocuri, acestea din urma stand peste trei-cinci luni pe piata, spune Raluca Schirger, broker in cadrul agentiei RE/MAX Advantage.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri