4 / 5

Cum poate fi asigurata o locuinta veche

Pentru un apartament construit in anii 1930-1950, asiguratorii urmaresc in primul rand sa vada daca imobilul in care se situeaza apartamentul este incadrat in clasa de risc seismic I sau II. „Daca avem astfel de situatii, in aproape toate situatiile companiile de asigurari fie nu vor asigura imobilul, fie nu vor acoperi riscul de cutremur”, a declarat Victor Sraer, managing partner Otto Broker de Asigurare.

In cazul in care constructia nu este incadrata intr-una din clasele de risc seismic I sau II, interpretarea asiguratorilor este diferita. In putine cazuri, chiar daca nu se afla pe listelede cladiri cu risc seismic major, unii asiguratori nu preiau in asigurare imobile mai vechi de 1940 din cauza riscului considerat sporit in astfel de cladiri, in special in materie de incendiu, explozie sau inundatii, potrivit brokerilor de asigurare.

„ In cazul in care polita se poate incheia, cel mai import lucru pentru client este sa isi stabileasca in mod corect suma asigurata pentru a evita cazurile de supraasigurare sau subasigurare . Recomandarea noastra este ca asigurarea imobilului sa se incheie la valoarea de piata, daca acest tip de valoare este accceptat in conditiile de asigurare. Doar cativa asiguratori accepta valoarea de piata. In caz contrar, clientul ar trebui sa aleaga o valoare reala pe care o poate obtine ghidandu-se dupa grilele de evaluare puse la dispozitia de companiile de asigurari”, explica reprezentantii Otto Broker.

In ceea ce priveste costul asigurarii, ei estimeaza trei intervale, in functie de nivelul de acoperire cumparat:

1. Pentru o acoperire esentiala, in care sunt cuprinse doar riscurile care pot produce daune majore sau totale, costul pentru un apartament de 70.000 euro ar putea fi intre 55 si 80 de euro/an in functie de asiguratorul ales.

2. Pentru o acoperire optimizata, care ar include si riscuri mai frecvente dar care provoaca daune mai mici, cum ar fi fenomenele atmosferice sau inundatia de la apa de conducta (cu anumite limitari), costul pentru un apartament de 70.000 euro ar putea fi intre 60 si 90 de euro/an.

3. Pentru o acoperire completa, in care clientul acopera toate riscurile asigurabile si beneficiaza si diverse clauze suplimentare si servicii cum ar fi asistenta in caz de avarii minore in locuinta (instalatii sanitare sau electrice, reparatii la yale si incuietori), costul unui apartament de 70.000 euro ar putea fi intre 80 si 120 de euro/an.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri