3 / 6

Visa, influentata de migratia catre moneda electronica

Actiunile Visa prezinta un potential de crestere important prin prisma migrarii catre moneda elecrtonica.

„Visa nu este o actiune ieftina tocmai pentru ca prezinta un potential de crestere important prin prisma migrarii catre moneda electonica, asa-numita moneda a viitorului”, considera Ovidiu Dumitrescu.

In acest moment lupta intre marile companii ce opereaza sisteme de plati se duce pe frontul noilor tehnologii, Visa lansand recent V.me, un serviciu de plati menit sa concureze PayPal si Google Wallet.

„Aceasta deoarece, diferenta de alte companii occidentale Visa si MasetrCard nu pot accesa anumite piete emergente, cum ar fi piata chienza unde majoritatea cardurilor sunt denominate in yuani, la care companiile de plati straine nu au acces inca”, precizeaza Dumitrescu.

Marja neta de profit inregistrata de Visa este de 43%. Pentru 2012 fiscal analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a veniturilor cu 10.6% si de 34.1% a EPS fata de anul 2011 fiscal. Estimarile Visa sunt ceva mai optimiste fata de venituri (respectiv o crestere de 11-13%) si mai temperate vizavi de profitul pe actiune, asteptat sa avanseze cu 15-18%.

Prin prisma lichiditatii, a randamentului istoric ajustat cu riscul (rata Sharpe) si a rentabilitatii activelor si a capitalurilor proprii, Visa ar putea sa para in dezavantaj fata de cei doi competitori ai sai, American Express Co. (AXP) si MasterCard Inc. (MA).

“Totusi, gradul de indatorare redus, politica de dividend echilibrata si pozitia sa dominanta in piata, tradusa printr-o marja comerciala net superioara concurentilor majori explica atractivitatea sa pentru investitori”, se mai precizeaza in analiza.

„Deoarece Visa nu isi asuma risc de credit si depind de volumul consumului, din perspectiva rotatiei sectoriale, momentul optim de investire este chiar in varful recesiunii”, conchide Dumitrescu.

Prin prisma lichiditatii, a randamentului istoric ajustat cu riscul (rata Sharpe) si a rentabilitatii activelor si a capitalurilor proprii, Visa ar putea sa para in dezavantaj fata de cei doi competitori ai sai, American Express Co. (AXP) si MasterCard Inc. (MA).

“Totusi, gradul de indatorare redus, politica de dividend echilibrata si pozitia sa dominanta in piata, tradusa printr-o marja comerciala net superioara concurentilor majori explica atractivitatea sa pentru investitori”, se mai arata in analiza.

Visa Inc. opereaza cea mai mare retea de plati electronice retail din lume, cu o cota din piata globala de circa 63% (in 2010, conform Nilson Report) si intermediind tranzactii in valoare de 5,900 miliarde de USD intre 1 octombrie 2010 si 30 septembrie 2011.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri