7 / 11

4. Acumuleaza cunostinte financiare

Aproape jumatate dintre romani declara ca nu reusesc sa economiseasca bani pentru ca nu castiga suficient, dar nici nu cunosc produsele financiare, reiese dintr-un studiu independent pe tema educatiei financiare, comandat in noiembrie 2011 de catre Provident pe un esantion la nivel national. In cazul celeilalte jumatati a populatiei se disting diferente intre comportamentele de economisire, dintr-o perspectiva demografica, in functie de gradul de urbanizare.


Aproximativ o treime dintre romani declara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg produsele institutiilor financiare. De exemplu, aproape jumatate dintre romani nu stiu deloc ce reprezinta dobanda variabila a unui credit sau o inteleg gresit.


Mai recent, un studiu realizat de Kruk in 2013, arata ca peste 56% dintre romani si 48% dintre polonezi considera ca lipsa educatiei financiare duce la dificultati in rambursarea obligatiilor de plata, in timp ce la polul opus se afla cehii (7%) si slovacii (6%). De asemenea, doua treimi dintre romani, la fel ca si in cazul polonezilor, spun ca lipsa culturii financiare conduce la cheltuieli excesive care depasesc veniturile curente, la semnarea de contracte pe care nu le inteleg si la diminuarea economiilor personale. In schimb, aproape trei sferturi dintre rezidentii celor 4 tari central-europene sunt de parere ca o educatie financiara neadecvata duce la acumularea de datorii.


Sursa foto: Shutterstock / Accounting

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri