4 / 8

Elaboreaza un plan financiar personal

Un plan financiar personal reprezinta un "must" pentru investitori cu scopul de a-i impiedica sa nu se lase prinsi intr-o frenezie a pietei si, ulterior, sa cumpere scump si sa vanda ieftin. Fii atent la imaginea de ansamblu si ignora "zgomotul" de zi cu zi cu privire la randamentele anumitor active.


Desi, cei bogati, de obicei, subestimeaza sau supraestimeaza anumite clase de active, in functie de situatia economica, renunta rar la o clasa de active. Mentinerea unei pozitii ridicate pe o clasa de active cu venituri fixe, de exemplu, este riscant acum, deoarece ratele scazute ale dobanzilor nu compenseaza rata inflatiei. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa investesti tot in actiuni si sa abandonezi obligatiunile.


Cei care s-au axat pe o strategie consevatoare in 2007, probabil au alocat 60 la suta din portofoliul lor pe instrumente cu venit fix. Acest lucru a facut ca situatia acestora sa fie mult mai confortabila decat in cazul altora, in 2008 si in prima parte a anului 2009. Dar, pe de alta parte, daca isi mentin alocarea, atunci cand piata "decoleaza" nu vor cunoaste o evolutie crescatoare a portofoliului. Bogatii acorda o atentie sporita oportunitatilor de a trece de la o clasa de active la alta.


Shutterstock / Accounting

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri