5 / 6

Profit din vanzarea de locuinte

Daca preturile locuintelor sunt in crestere cu cel putin 10% anual atunci poti obtine randamente importante din revanzare. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa prognozezi corect si evolutia cererii din piata rezidentiala, deoarece de acest lucru va depinde sansele tale de a scoate profit. Cel mai facil ar fi daca dispui de un capital de pornire, dar este bun si un credit ipotecar. Ipoteca in sine nu implica si interdictia de instrainare, decat daca banca solicita acest lucru.


De exemplu, daca Mihai cumpara o locuinta de 100.000 de euro printr-un credit ipotecar, contributia sa la aceasta achizitia va fi doar avansul de 15%, restul banilor fiind oferiti de banca finantatoare. Sa presupunem ca DAE este de 5%, iar la finele primul an de dupa achizitie, valoarea locuintei s-a apreciat cu 10%, la 110.000 euro. Daca Mihai vinde acum locuinta si plateste bancii principalul de 85.000 euro si rata dobanzii de 5.000 euro, randamentul obtinut este de 100%.


Bineinteles, o locuinta cumparata prin credit bancar poate fi vanduta prin diferite mijloace, dar numai cu acordul prealabil al bancii creditoare. Daca vanzatorul nu detine suma necesara achitarii creditului, poate incheia un contract de vanzare cumparare, solicitand un avans din partea cumparatorului pentru achitarea creditului, iar in momentul in care institutia bancara ridica ipoteca - in extrasul de carte funciara se confirma ca imobilul este liber de sarcini, cumparatorul va plati si diferenta de suma pana la achitarea integrala a imobilului.


Sursa foto: nednapa / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri