4 / 5

Valoarea ratelor lunare in Capitala

In clasamentul realizat la nivel national pentru inchirierea unei garsoniere, Capitala se afla pe pozitia a 12-a, cu o medie de 12% din salariul mediu net. Astfel, in Bucuresti pretul mediu lunar platit pentru inchirierea unei garsoniere este de 230 de euro, la egalitate cu cel din orasul Cluj-Napoca, desi salariile bucurestenilor sunt cu 18% mai mari decat ale acestora.


Pentru un apartament cu doua camere, locuitorii Capitalei platesc in medie 330 euro, costul chiriei reprezentand 53% din salariul mediu net al unui angajat bucurestean. In clasamentul general, orasul Bucuresti se claseaza pe pozitia a 11-a, rata lunara pentru inchirierea unui apartament cu doua camere fiind cu 12% mai mica decat cea din Cluj-Napoca.


Tot pentru Bucuresti, inchirierea unui apartament cu trei camere porneste de la 420 de euro pe luna, chiria lunara reprezentand 67% din salariul mediul net lunar. La fel, fata de ocupantii primului loc, bucurestenii platesc aproape cu aproape o treime (31%) mai putin decat clujenii.


Cercetarea a fost realizata prin metoda analizei cantitative, folosind ca surse de informare baza de date a Storia.ro pentru preturie medii ale chiriilor si datele INS pentru centralizarea veniturilor salariale medii pe judete in 2016. Salariul mediu net a fost calculat pe baza datelor de la Institutul National de Statistica pentru intervalul ianuarie – noiembrie 2016 (cele mai recente date disponibile la data realsizarii cercetarii).


Sursa foto: Pixabay

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri