3 / 6

Afla in ce iti investesti mai exact banii si cat platesti pentru asta

Atunci cand va alegeti fondul este important sa stiti in ce va plasa acesta banii si cat va va costa aceasta investitie. Un fond de actiuni va plasa banii in… actiuni, insa care sunt companiile pe care respectivul fond le prefera? De asemenea, un fond de obligatiuni teoretic va plasa banii in obligatiuni, dar practic o buna parte din bani se vor duce si catre depozite bancare, sau alte instrumente financiare cu risc redus.


Probabil cel mai important document pe care un investitor fara prea mare experienta trebuie sa il citeasca este documentul cu informatii cheie pentru investitori, numit si “DICI”. In acesta se explica pe scurta strategia de management si se ofera informatii de baza despre respectivul fond, inclusiv despre costurile si comisioanele pe care le veti suporta.


Fiecare fond este obligat sa publice sau sa furnizeze DICI. Un exemplu este ACESTA, documentul apartinand Erste Balanced RON, cel mai mare fond de investitii din Romania, cu plasamente de 5,8 miliarde lei.


Un alt document important este “Prospectul” fondului. Un exemplu de prospect poate fi descarcat AICI (prospectul Raiffeisen Ron Plus, al doilea cel mai mare fond din Romania. Acesta ofera informatii complete despre respectivul fond, inclusiv formulele exacte de calcul al comisioanelor. Desi este recomandabil sa cititi complet si Prospectul, complexitatea informatiilor si cantitatea foarte mare din cadrul acestuia face din Prospect un document greu de digerat pentru investitorii noi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri