2 / 11

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management

  • Părinții trebuie să încerce să investească sume de bani egale cu echivalenul alocației copiilor, de la nașterea acestora și până la majorat.
  • Stabilirea orizontului de timp pentru investiție, a profilului de risc al tânărului investitor și a obiectivelor financiare sunt elementele esențiale pentru menținerea unei ”sănătăți” financiare.

Varianta simplă este: Investiți alocația copiilor de la nașterea acestora până la majorat și îi veți asigura multe opțiuni la “intrarea în viață”.


Atenție, comportamentul lui după majorat întră în aceași discuție despre educație financiară a adulților de azi.


Răspunsul însă este un pic mai complex. Atunci când facem planificare financiară trebuie să transpunem o poveste de viață, într-o soluție financiară. Cele mai importante informații de care avem nevoie sunt: obiectivele, profilul de risc, orizontul de timp.


O să folosesc un exemplu:


Obiectiv financiar: Plata studiilor sau a cheltuielilor asociate cu studiile (cazare, mâncare și altele necesare, dacă copilul pleacă de acasă, în alt oraș din România sau din străînătate) – merg mai departe pe acest exemplu, foarte comun.


SAU


Asigurarea unui venit minim după majorat, pentru o perioadă de 12/24 luni, până când va putea avea venituri cu care să se auto-susțină (este un caz puțin întâlnit, copiii pleacă de acasă târziu, după ce își găsesc un loc de muncă).


Orizont de timp: În cele mai multe cazuri, este de dorit să începem mai devreme de 13-18 ani (asta ne-ar lăsa un orizont de timp de 0-5 ani până la majorat, adică foarte puțîn). Recomandarea este să începem să investim imediat după nașterea copilului, în pași mici.


Profilul de risc: este dat de o componentă subiectivă (aș asocia un profil de risc conservator pentru România) și orizontul de timp (18 ani este un orizont de timp suficient de mare).


Punând cap la cap cele de mai sus, aș recomanda investiția într-un instrument cu componentă de acțiuni. Am făcut o simulare de calcul: dacă investim 200 lei pe lună, putem asigura o “bursă” de 1.300 lei (în banii de azi), ceea mi se pare foarte decent.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri