4 / 11

Alin Brendea, director general adjunct, Prime Transaction

  • Nu încerca să găsești validarea din partea prietenilor/a necunoscuților prin obiectele pe care le ai.
  • Stabiliți-vă ținte realiste de cheltuieli și consum.
  • Invață să economiseși și să investești.

Un ajutor semnificativ pentru un adolescent ar fi să înțeleagă la ce ajută o viață sănătoasă financiar. Relația: „standard de viață-consum-resurse financiare-credit” este cheia înțelegerii acestui concept. Ca orice aspect al unei vieți sănătoase și cel financiar cere în primul rând echilibru.


Ca atare un adolescent ar trebui în primul rând să înțeleagă ce înseamnă echilibrul financiar. Mai exact raportul dintre ceea ce îți propui să cheltui/consumi și ceea ce deții/poți finanța. Interpunerea excesivă a creditului, între a dori și a putea, poate fi principalul inamic al sănătății financiare. A cheltui, finanțând din venituri viitoare (nesigure, greu de prognozat) prin împrumut/card de credit/etc, un standard de viață setat înalt artificial și, deseori, inutil este o piatră de moară financiară greu de mișcat.


Din acest punct de vedere stabilirea unor obiective de consum realiste este un prim pas important. Tendința de a te valida prin ceea ce deții nu prin ceea ce ești este primul pas spre o „sănătate” financiară șubredă.


Al doilea pas important este lecția economisiri și a investiției. Construirea unei rezerve financiare și investirea ei în scopul obținerii de profit permit, în timp, un consum echilibrat și calibrat la resursele financiare disponibile. Puterea dobânzii compuse este un concept pe care fiecare tânăr ar trebui să îl înțeleagă. Deasemenea ar trebui să știe că funcționeză în dublu sens (cu plus pentru economii/investiții și cu minus pentru credite).


Deținerea de active investibile (monetare, financiare) va asigura în timp independența financiară a fiecăruia și implicit o viață echilibrată și lipsită de stresuri cotidiene inutile și producătoare de calitate inferioară a vieții.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri