3 / 5

SNP si RRC – Analiza fundamentala

Pentru a face o analiza mai pertinenta a celor doua companii, am analizat cativa indicatori fundamentali. P/E (price to earnings ratio - PER) este un indicator care arata relatia dintre pretul actiunilor si profiturile emitentului si exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune din profiturile obtinute de emitent. PER-ul RRC inregistreaza o valoare negativa ca si rezultatatele sale financiare. In schimb, SNP are un P/E de 11,77, in conditiile in care PER-ul Bursei de la Bucuresti este de 10,49.

P/B (price to book ratio) reprezinta pretul pe valoarea contabila pe actiune. Indicatorul arata cât platesc investitorii pentru activele nete ale societatii. Indicatorul P/B da o valoare de 0,53 pentru Rompetrol Rafinare, ceea ce ar indica o actiune subevaluata insa in conditiile in care societate inregistreza pierderi importante, este o valoare nerelevanta. In cazul Petrom indicatorul are o valoare de 1,92 ceea ce reflecta faptul ca actiunile companiei sunt evaluate corect.

Rentabilitatea veniturilor si cea a capitalurilor proprii epntru compania constanteana sunt negative -0,05%, respectiv -0,15%. In schimb, pentru Petrom indicatorii au aceiasi valoare pozitiva, de 0,13%. In cazul acestori indicatori cu cat valorile sunt mai mari, performanta societatilor este mai buna, iar actiunile mai atractive.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri