4 / 5

Investitiile in aceste actiuni presupun anumite riscuri

Desi recomanda celor doua actiuni investitorilor, Georgiana Pacesila atrage atentia si asupra faptului ca exista anumite riscuri care provin mai degraba din modul de organizare a activitatii.

In cazul Dafora, o parte importanta din venituri se datoreaza activitatii din constructii, ponderea acestor venituri fiind tot mai mare de la un an la altul in cifra de afaceri. De altfel, dinamica sectorului de constructii in Romania este superioara celei din domeniul de foraj. “Presupunand ca managementul companiei nu va opera o divizare a companiei trecand activitatea de constructii in portofoliul altei firme, nu este exclus ca in cadrul evaluarilor viitoare comparatia DAFR/PTR sa nu isi mai aiba rostul”, continua Pacesila.

Investitorii ar trebui sa ia in calcul astfel schimbarile ce pot sa apara la nivel de organizare a activitatii societatii: divizare care sa duca la o separare clara a celor doua activitati, precum si o posibila fuziune Dafora-Condmag, sustine reprezentantul Confident Invest.

In ceea ce priveste Rompetrol Well Services, un prim avantaj ce deriva din preluarea pachetului majoritar al grupului Rompetrol de catre KazMunaiGaz poate fi participarea la proiectele acesteia de a se extinde la nivelul pietelor europene.

PTR “sta bine” si din punctul de vedere al lichiditatilor, cu un grad de indatorare redus, un avantaj in special in conditiile actuale de piata, cu politici de creditare ale sistemului bancar mult restranse fata de anul trecut.

Comparativ, din acest punct de vedere gradul de indatorare al Dafora este mai ridicat, iar nivelul investitiilor avute in vedere pentru anii urmatori poate fi afectat in lipsa unei schimbari a politicii de finantare a companiei, precum si in situatia in care turbulentele pietelor financiare vor mentine un cost ridicat al creditarii pe o perioada mai lunga de timp. De asemenea, activitatea de constructii poate fi cea mai afectata, sursele de finantare fiind din ce in ce mai greu de obtinut pentru acest sector, conchide Asset Manager-ul Confident Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri