4 / 5

Aldea: Este greu de spus cand se va termina criza

“Nu cred ca putem vorbi de o inversare a trendului chiar daca am putea asista la o crestere de 20% luna viitoare deoarece si luna asta am vazut o crestere pe BET-FI de 15%, ulterior piata scazand sub minimele atinse anterior”, considera brokerul Intercapital.

Explicatia este simpla, spune Aldea, investitorii care au cumparat la -15%, vor dori sa vanda la +15%. “Problema care se pune este daca vor exista investitori care vor dori sa cumpere la +15%”, subliniaza reprezentantul Intercapital.

Aldea ne-a explicat ca anul trecut atat investitorii cat si brokerii, atat cei din Romania cat si cei de pe pietele internationale, nu anticipau o asemenea amplitudine a crizei financiare si nici derularea ei pe o perioada asa de lunga. “In aceasta primavara, la momentul preluarii Bear Stearns de catre JP Morgan, multi analistii americani s-au grabit sa spuna ca aceasta criza financiare se apropie de sfarsit. Putem vedea ca scaderile au continuat de atunci, iar criza s-a intensificat”, spune brokerul.

Acesta considera ca suntem in mijlocul unei crize financiare foarte puternice, una mai puternica decat cea de pe bursa americana din 2001-2003. La acel moment, indicele S&P 500 a avut o scadere de 50% din maxime, insa acum S&P 500 are o scadere din maxim de circa 35%.

O logica simpla ne arata ca este posibil ca cel putin piata americana sa mai scada, mai ales daca tinem seama de faptul ca deocamdata nu se vad in mod clar efectele negative la nivelul economiei mondiale ale crizei financiare mondiale, insa acestea, cel mai probabil, nu vor intarzia sa apara, spune brokerul.

“Cat de lunga va fi criza si cat de ampla este greu de spus, dar impresia mea este ca va fi o criza ceva mai lunga decat se asteptau o parte dintre investitori. Am putea avea sperante poate anul viitor, dupa jumatatea anului, dar nu este imposibil sa asistam la o intoarcere de trend si in 2010 sau 2011”, opineaza specialistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri