4 / 6

Despre criza si institutiile bursei: Lucurile se construiesc foarte greu si se darama foarte simplu

Criza financiara nu l-a speriat foarte mult pe Cristian Rizea. Poate experienta sa ca victima a FNI-ului sau poate experienta in piata de capital si realismul l-au ajutat sa isi pastreze calmul.

“Criza nu e o stare de fapt, ci un proces. Poate criza a fost mereu aici si nu am vrut sa o vedem. Era criza (pentru o persoana) cand cineva voia sa cumpere o casa si nu putea, pentru ca trebuia sa munceasca o viata intreaga ca sa o plateasca. Nu stiu cand si cum o sa se termine chestia asta, pana la urma. Fiecare din cei din piata isi urmaresc interesul. Atunci cand cei care au cei mai multi bani, cei care conteaza, or sa zica «Gata, se termina criza!», daca or sa aiba puterea financiara, or sa o sfarseasca”, crede Rizea.

Acesta este de parere ca scaderile vor mai dura, mai ales ca preturile ajunseserea la un nivel care nu mai avea legatura cu realitatea.

“E buna din cand in cand o resetare de genul acesta. Dupa va fi ca si padurea, care dupa ce arde creste mai bine, se intinereste”, spera acesta, mentionand ca este un optimist convins.

Despre maturizarea bursei, managerul sustine ca va depinde foarte mult de cei de la conducere. “Daca pana acum credeam ca s-a maturizat, a fost suficient sa se suspende o data bursa si ne-am intors in 2000. Lucurile se construiesc foarte greu si se darama foarte simplu”, explica acesta.

Cristian Rizea este unul din actionarii persoane fizice ai Bursei de Valori Bucuresti, cu o detinere de 0,0002 procente.

Despre institutiile pietei, acesta sustine ca au luat niste decizii prost alese pentru acele momente.

“Suspendarea bursei si predeschiderea de 6 ore au fost doua glume proaste. Noi suntem fraieri si ei pot. Daca tot e canalul de scadere de 15%, las-o deschisa, mai jos nu se poate duce, nu poate decat sa creasca! Dar asta e, am trait o zi in Rusia”, a declarat Rizea.

Managerul ne-a spus ca este deschis catre un comportament mai liberal in ce priveste bursa. “Institutiile sa faca regulile, sa aiba grija sa fie bine echilibrate si respectate, dar fara sa se bage in jocul investitorilor. Nu trebuie decat sa asigure un cadru legal de functionare”, sustine acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri