2 / 6

Conditii esentiale sa fii un bun speculator – disciplina, cunostinte si strategie

Speculatia pe actiuni nu poate fi facuta de orice investitor fara cunostinte temeinice si fara o disciplina serioasa a investitiei. Specialistii au incercat sa contureze un profil al speculatorului de succes, cele mai importante calitati fiind informarea continua, strategia si disciplina.

„Pentru a avea succes ca si speculator iti trebuie foarte multa disciplina.Trebuie sa gasesti acea strategie de tranzactionare care ti se potriveste cel mai bine si sa o aplici indiferent de situatie cu acceptarea unor pierderi cand e cazul si cu incasarea profitului chiar daca mai sunt sperante de crestere.Totul tine de o gandire la rece, dar acest lucru este destul de dificil si deseori chiar si cei mai buni speculatori cad prada emotiilor si sentimentelor”, este de parere Gabriel Necula (foto).

Rares Sofariu a explicat ca pentru a implementa o anumita analiza si piata trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cea mai importanta fiind lichiditatea.

„In primul rand fiecare investitor actioneaza dupa anumiti indicatori, cei mai uzuali indicatori pentru a putea specula sunt cei dati de analiza tehnica, dar pentru a putea implementa aceasta analiza, piata pe care actioneaza investitorul trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici, iar personal consider ca cea mai importanta caracteristica a pietei respective este lichiditatea”, a explicat acesta.

In opinia sa, o alta conditie importanta o reprezinta o cat mai buna cunoastere a legislatiei, a reglementarilor pietei respective, precum si a procedurilor tehnice de tranzactionare specifice pietei si, nu in ultimul rand, informarea continua.

„O alta conditie necesara pentru a fi un bun speculator consider ca este disciplina in tranzactii, sa urmeze strategia aleasa cu rigurozitate, chiar daca uneori asta inseamna sa marchezi pierderi. Daca se intampla des ca aceste pierderi sa fie marcate consider ca este necesar ca strategia investitionala sa fie schimbata in functie de cerintele pietei din momentele respective”, a mai explicat directorul de cercetare si dezvoltare al KD Capital Management.

„Pentru a intelege mai bine acest fenomen sa luam ca exemplu investitia intr-o actiune a unei companii de capitalizare medie si cu un istoric bun la bursa, pentru care media estimarilor de profit net pentru urmatorii ani este de 20% si o companie de capitalizare mica, noua la bursa, din sectorul IT, producatoare a unor softuri inovatoare al caror succes este inca incert. Investitia in prima categorie de actiune va reprezenta o investitie de portofoliu indiferent de termen, iar in cea de-a doua categorie de actiuni va fi una speculativa, indiferent de termen”, a mai explicat Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri