5 / 6

Cel mai important rol al speculatorilor – creeaza lichiditate

Desi in Romania termenul de speculator continua sa aiba conotatii nefericite pentru majoritatea publicului, speculatorii de pe o piata de capital au importanta lor.

„Unul dintre cele mai importante roluri ale speculatorilor este ca furnizeaza lichiditate pietei, iar acest lucru se simte mai ales atunci cand investitorii de portofoliu lipsesc din piata”, a declarat Andreea Gheorghe.

„Speculatorii creeaza multa lichiditate prin rulajele lor, creeaza adancime prin prezenta lor pe multe din nivelurile pietei si au un rol mare in formarea volatilitatii pe piata.Totusi, ei nu pot declansa formarea unui trend, acest aspect revenind investitorilor de portofoliu”, crede Gabriel Necula.

In schimb, Rares Sofariu sustine ca toti investitorii, fie ei speculatori sau de portofoliu, au acelasi grad de importanta in piata. „Toti participa in comun pe aceeasi piata la formarea capitalizarii bursiere, a pretului de piata, a trendurilor etc.La nivel de emitent prin tranzactii repetate se creeaza lichiditate, lucru benefic atat pentru speculatori, cat si pentru investitorii de portofoliu”, a conchis acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri