4 / 6

Sofariu: Randamentele mari sunt direct proportionale cu riscurile

Chiar daca de multe ori speculatorii reusesc sa obtina castiguri foarte mari intr-un timp scurt, si riscurile sunt pe masura.

„Consider ca acestia isi asuma un grad mare de risc, mai ales daca sunt nevoiti sa marcheze pierderi. Pe o piata incerta si volatila, daca investitorul nu doreste sa isi asume pierderea, atunci se va transforma din investitor pe termen scurt in investitor de portofoliu, deci nu va mai avea statutul de <<speculator>>. Ca sa concluzionez, randamentele ridicate sunt direct proportionale cu riscurile ridicate si viceversa”, a explicat Rares Sofariu (foto).

Un risc important pe care orice speculator trebuie sa si-l asume este acela ca piata ar putea sa aiba reactii imprevizibile la anumite vesti.

„Riscurile tranzactionarii pe termen scurt sunt acelea ca exista sanse ca piata sa nu reactioneze asa cum ar trebui conform fundamentelor companiei sau informatiilor aparute, si astfel un speculator se expune la posibile pierderi. Pe termen lung, piata ajunge la acel echilibru astfel incat cei care au o astfel de strategie sunt recompensati”, considera Gabriel Necula.

„Un investitor isi asuma riscuri ridicate si atunci cand investeste opus trendului pe termen mediu si lung din piata, cumparand actiuni in conditiile unui trend de scadere pe termen lung - anticipand si speculand perioade intermediare de crestere - sau luand pozitii short (de vanzare) in conditiile unui trend de crestere pe termen lung si speculand o perioada intermediara de scadere”, a explicat Andreea Gheorghe.

Astfel, nu doar pentru investitorii de portofoliu a fost un an dificil la bursa in 2008, ci si pentru speculatori.

„Perioadele in care bursa a inregistrat reveniri au fost foarte putine, iar volatilitatea din piata a fost foarte ridicata. Totusi, poate fi demostrat ca multi din acestia au batut evolutiile din piata. Site-ul marketmaker.ro, unde oricine poate avea sansa de a tranzactiona virtual la bursa, arata ca in fiecare trimestru al acestui an au existat persoane care au obtinut randamente foarte bune. Randamentul maxim obtinut in primul trimestru din acest an de un jucator a fost de 24,41%, in cel de-al doilea trimestru de 301,32%, iar in cel de-al treilea trimestru de 182,32%”, a mai explicat directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri