2 / 5

Desi instrumentul prezinta avantaje, companiile nu s-au inghesuit sa il foloseasca

In ultimul an la BVB au avut loc sase oferte publice de listare, din care doar trei au folosit drepturile. Singura care a avut succes a fost Transgaz, drepturile Teraplast s-au depreciat foarte mult, iar IPO Pomponio a esuat, instrumentele nemaifiind folosite.

„Utilizarea drepturilor de alocare doar in urma a doua IPO din totalul de sase derulate de la momentul lansarii acestui instrument a avut cu siguranta un efect negativ asupra investitorilor. De exemplu, cei care au subscris la oferta Contor Group SA Arad incheiata la jumatatea lunii martie nu au avut posibilitatea pana in prezent sa renunte la participatii, ceea ce cu siguranta le va aduce pierderi celor care vor vinde actiunile Contor Group imediat dupa inceperea tranzactionarii acestora la BVB. Aceste pierderi puteau fi evitate prin introducerea drepturilor de alocare, cei care detin aceste titluri putand astfel sa le valorifice pana in momentul prezent”, a explicat Vlad Doruc.

Diferenta dintre evolutia pretului la drepturile de alocare emise de Transgaz si cele ale Teraplast a aparut atat ca urmare a momentului cand acestea au fost tranzactionate, cele ale TGN fiind tranzactionate in perioada decembrie 2007-ianuarie 2008, cand stirile negative legate de criza financiara mondiala erau foarte putine.

„Un alt motiv pentru care drepturile Transgaz au avut un succes mai mare ar putea fi reprezentat si de interesul mult mai ridicat al investitorilor cu privire la aceasta companie, fapt confirmat prin suprasubscrierea ofertei de 28 de ori”, a declarat analistul de la Vanguard.

Florin Irimin considera benefica introducerea acestor instrumente, succesul redus fiind cauzat, in opinia sa, de lipsa de cunoastere a investitorilor si a emitentilor.

„Raman insa increzator in dezvoltarea acestor instrumente. Pana la urma este o reticenta la nou, pe masura ce actorii pietei de capital se vor informa mai bine, cred ca interesul pentru aceste instrumente va creste”, sustine acesta.

Cu toate acestea, in cazul IPO-ului de la Transgaz, volumul de drepturi de alocare tranzactionate a fost unul semnificativ, ceea ce reprezinta un semn bun pentru viitorul acestor instrumente.

„In total, in cele aproape trei saptamani de tranzactionare, au fost rulate 415.805 drepturi, ceea ce reprezinta aproximativ 35% din numarul total de actiuni incluse in IPO. Comparativ, de cand au fost introduse actiunile, s-au rulat putin peste 1,9 milioane de actiuni in aproape 9 luni si jumatate”, ne-a informat brokerul Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri