4 / 5

Noutatea instrumentului implica reticenta viitorilor emitenti

Specialistii sustin ca nu toate companiile au ales sa ataseze drepturi de alocare la ofertele lor de listare din cauza reticentei si a neincrederii.

„Unul dintre motivele pentru care emitentii nu au apelat la acest instrument ar putea fi reprezentat de gradul de noutate al acestor drepturi, ceea ce este posibil sa ii fi descurajat pe emitenti concomitent cu dezinteresul acestora in legatura cu momentul inceperii tranzactionarii efective”, crede Vlad Doruc.

Printre cele mai importante avantaje a introducerii drepturilor de alocare sunt diversificarea instrumentelor financiare, crestrea lichiditatii si asigurarea unei fructificari rapide a actiunilor dobandite in urma subscrierii.

Drepturile de alocare sunt tranzactionate ca si actiunile, folosind aceleasi reguli si sistem de tranzactionare. Acestea ajung la maturitate dupa curgerea unui termen de doua zile lucratoare ulterioare primirii de catre BVB a notificarii Depozitarului Central referitoare la primirea de la emitent a documentatiei complete privind operatiunea de majorare a capitalului social. Dupa maturitatea drepturilor de alocare lista detinatorilor de drepturi se va transforma in lista detinatorilor de actiuni.

Ca orice instrument financiar, drepturile de alocare prezinta si riscuri. Unul dintre acestea este anularea ofertei. In aceasta situatie, detinatorul acestor drepturi isi va primi banii inapoi. Suma rambursata este egala cu produsul dintre numarul de drepturi de alocare detinut si pretul de vanzare al unei actiuni nou emise.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri