3 / 5

Sunt diferente intre ofertele cu drepturi si cele fara aceste instrumente?

IPO Transgaz, cea mai mare oferta publica din istoria Bursei, a fost si prima companie care s-a folosit de noile instrumente si a avut un real succes, atat la subscriere, cat si la tranzactionare. Cele cinci oferte desfasurate pe parcursul anului 2008 nu au mai avut acelasi succes, independent de existenta instrumentelor.

„Pana in acest moment, nu se poate spune ca IPO-urile care au fost urmate de tranzactionarea drepturilor de alocare au avut mai mult succes decat cele care nu au beneficiat de acest instrument. Pe viitor, ca urmare a evenimentelor din acest an, investitorii ar putea deveni mai atenti la acest aspect din moment ce reprezinta un risc asumat mai mare, putand solicita chiar o prima de risc emitentilor care nu folosesc acest instrument in urma unei IPO, din moment ce expunerea acestora este mai mare”, sustine analistul Vanguard.

In acelasi timp, nici contextul pietei din acest an nu a fost favorabil, deci succesul poate fi conditiont si de criza financiara.

„Este greu de spus care a fost impactul drepturilor in cazul ultimelor Oferte Publice Initiale deoarece contextul actual de piata este unul special. Personal, cred ca la diferentierea IPO-urilor a contat in primul rand de calitatea emitentului si a momentului de listare, atasarea sau nu a drepturilor aflandu-se in plan secundar”, crede Florin Irimin.

Astfel, contextul de piata este unul foarte important si el poate face diferenta dintre doua IPO-uri, chiar daca ambii emitenti sunt interesanti, sustine brokerul Intercapital.

„Din acest punct de vedere Transgaz a prins un moment prielnic pentru listare comparativ cu IPO-urile care au urmat”, a conchis acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri