2 / 5

Recomandari de investitii pe piata obligatiunilor

In raportul de analiza realizat de Andreea Gheorghe sunt recomandate investitiile in obligatiunile Bancii Mondiale (IBRD09) si in cele ale Bancii Comerciale Romane (BCR09), care au acumulat anul trecut printre cele mai mari valori ale tranzactiilor.

“Astfel, in vederea reducerii riscurilor prezentate anterior (risc de lichiditate, etc), am selectat cele doua emisiuni ca recomandare de investitii in aceasta perioada de scadere accentuata a preturilor actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti. Un alt aspect pozitiv legat de aceste doua emisiuni de obligatiuni este si faptul ca acestea ajung la scadenta in mai putin de un an. Astfel, chiar daca preturile din piata vor evolua intr-un sens negativ, un investitor poate alege sa pastreze aceste instrumente pana la scadenta nu foarte indepartata, obtinand un randament fix situat cu cateva procente mai sus comparativ cu ce ar putea obtine in prezent prin dobanzile la depozite bancare pentru aceeasi perioada de timp”, sustine analista Intercapital Invest.

In conditiile unei evolutii pozitive a pretului sau in conditiile in care acesta va ramane constant, un investitor isi va putea lichida oricand detinerile de obligatiuni, obtinand randamentul calculat initial sau mai mult, raportat la perioada investitiei.

“Analizand situatia din acest moment, o achizitie de obligatiuni IBRD09 la un pret mai mic de 96% si de obligatiuni BCR09 la un pret mai mic de 94% ar aduce randamente anualizate pana la scadenta de peste 15%, superioare celor oferite de banci pentru
depozitele bancare. Evaluarea obligatiunilor trebuie sa fie facuta periodic, randamentele calculate astazi putand fi diferite fata de cele viitoare chiar daca pretul din piata va ramane constant”, se mai arata in raport.

Intr-o perioada dificila la bursa si pe masura ce asteptarile investitorilor pentru urmatoarele luni se inrautatesc, investitia in titluri cu venit fix pare o alternativa foarte buna. Acest lucru se observa mai ales prin cresterea tranzactiilor cu obligatiuni, aceastea
crescand progresiv in ultimele luni.

“Ponderea tranzactiilor cu obligatiuni a ajuns in ultima perioada si pana la peste 25% din totalul valoric tranzactionat zilnic la BVB, in conditiile in care la inceputul anului sau in anii trecuti valorile erau infime. La preturile de tranzactionare din prezent, emisiunile prezentate ofera randamente foarte atractive (in unele perioade de pana la 20%/an), mai mari decat ratele de dobanda la depozitele bancare pe care le-ar putea obtine un deponent in mod uzual. Datorita acestor considerente, precum si al riscurilor foarte scazute de neplata al celor doua emisiuni, le recomandam la cumparare”, declara Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri