2 / 4

Capcane de evitat: riscul seismic si actele de proprietate

Ca orice investitie, nici achizitia unei locuinte nu este lipsita de riscuri, Dan Dimofte (foto), de la DTZ Echinox, impartind aceste riscuri in functie de tipul apartamentului: nou sau vechi. Astfel, in cazul unei locuinte vechi, in primul rand trebuie sa se tina cont de riscul seismic al cladirii respective, apoi de vecinatate si vecini, doua componente ce pot influenta negativ valoarea unei case si, implicit, potentialul investitiei.

Alte riscuri in cazul apartamentelor vechi pot fi documentele de proprietate si asigurarea ca locuinta respectiva este libera de orice incarcare fiscala si nu a fost depusa garantie pentru o alta investitie.

In cazul lucuintelor noi, cumparatorul trebuie sa verifice actele de proprietate ale dezvoltatorilor, costurile de management ale proprietatii, precum si istoricul dezvoltatorului si al antreprenorului general, acorzand atentie altor proiecte pe care acestia le-au mai dezvoltat sau le dezvolta in prezent. De asemenea, trebuie verificata si lista de materiale utilizate la constructia imobilului.

Insa indiferent ca este vorba de o locuinta dintr-un bloc vechi sau unul aflat in constructie, viitorul cumparator nu trebuie sa cada in capcana pretului. „Pretul cel mai mic nu este neaparat un deal bun. Pana acum, s-a dovedit in piata, ca acolo unde aveam preturi mici au aparut probleme: fie inca nu au fost livrate si au intarzieri mari, fie proiectul a fost livrat, dar sunt probleme cu finisajele, constructia sau utilitatile”, a mentionat Ionut Bordei, de la CBRE | Eurisko.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri