2 / 4

Marii absenti ai sezonului

Companiile care au decis sa nu repartizeze actionarilor profitul obtinut in 2008 si sa-l foloseasca sub forma de rezerve sau investitii sunt Petrom (SNP), SIF Oltenia (SIF), Antibiotice (ATB), Zentiva (SCD) si Bermas (BRM).

Cel mai mare absent al sezonului este SIF Oltenia care, dupa opt ani, vrea sa repartizeze intregul profit net din 2008, de 86,74 milioane de lei, sa fie trecut la surse proprii de finantare si sa nu acorde dividende.

De asemenea, si Petrom si-a dezamagit actionarii prin propunerea de a nu distribui dividende pentru castigul de 1,022 miliarde de lei obtinut anul trecut, incheiind un sir de trei ani in care a repartizat profitul.

“Exista o particularitate a sezonului de dividende aferente exercitiului din 2008, si anume decizia unor emitenti importanti de a nu repartiza dividende actionarilor si cu implicita directionare a profiturilor spre autofinantare. Exista o nevoie de lichiditate de ambele parti, dar in acest climat economic in deteriorare, scurgerile de cash din trezoreriile companiilor nu ar reprezenta tocmai o solutie rationala”, considera Alin Cucos (foto), analist la Estinvest.

El concluzioneaza ca politica de dividend pentru 2008 a companiilor de pe piata reglementata a Bursei nu este nici pe departe una informa, fiind practic in linie cu incertitudinile din economie, ci ma degraba bazata pe principiu “daca se poate, da, dar daca nu e obligatoriu, nu dam, sau repartizam doar o cota modica, cum ar fi exemplu Bancii Transilvaniei”.

Conducerea producatorului de medicamente Antibiotice Iasi a anuntat ca doreste sa utilizeze dividendele alocate din profitul realizat anul trecut pentru finantarea investitiilor in doua unitati de productie. ATB a obtinut anul trecut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro), de 3,2 ori mai mic decat cel din 2007.

Nici Zentiva nu ofera dividende pentru exercitiul financiar din 2008, desi profitul net de 23,2 milioane de euro este de 5,4 ori mai mare decat cel din 2007. Aceasta miscare nu reprezinta, insa, o surpriza deoarece compania nu a acordat dividende de cand s-a listat la Bursa.

Un alt absent de la BVB este si producatorul de bere Bermas, care a decis sa nu acorde dividende, desi o face de sapte ani, motivul principal fiind scaderea importanta a profitului la 917.500 lei in 2008.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri