3 / 4

Dividendul - primul criteriu ce conteaza in alegerea actiunilor

Pe timp de criza, politica de dividend are o importanta mai mare in decizia de investitie, decat in conditii normale, iar dupa scaderile catastrofale de pe bursa, DivY a ajuns la unele companii la dimensiuni foarte atractive.

“Sa luam exemplu SIF-urilor care acorda de cativa ani dividende ce se invart in jurul a 0,0500 lei/actiune. Pana acum un an si jumatate nu insemna aproape nimic acest dividend, deoarece SIF-urile fluctuau intr-o zi cu 0,1-0,2 lei, uneori chiar mai mult. Insa acum acest dividend a ajuns sa insemne un DivY anualizat mediu de peste 13%”, explica Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

Chiar si in timp de criza, se observa ca societatile listate la BVB considera ca repartizarea profitului sub forma dividendului este un mod de fidelizare a investitorilor.

“In actualele conditii, orice inseamna lichiditate reprezinta un potential pol de interes, dar randamentul dividendului ar trebui sa fie totusi suficient de mare prin raportare la celelalte segmente ale pietei financiare pentru a constitui un criteriu foarte important pentru un plasament pe Bursa”, subliniaza Alin Cucos.

El spune ca recentele cresteri pe care le-au inregistrat emitentii de la BVB au fost impulsionate de dividendele propuse, dar acest catalizator este, mai degraba, unul pe termen scurt.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri