4 / 7

Procesul de recuperare se ingreuneaza, populatia nu mai are bani

Numarul cererilor pentru servicii de colectare creante a crescut, atat pentru debitori persoane fizice, cat si pentru debitori persoane juridice, spun colectorii de creante.

“In cazul debitorilor persoane fizice este mai dificila colectarea sumelor datorate. Media sumelor pe care debitorii le pot plati a scazut cu aproximativ 40%, iar in momentul de fata acestia nu mai au posibilitati de refinantare”, a explicat Georg Kovacs (foto), managing director EOS KSI Romania.

Kovacs a explicat ca in aceasta perioada, este necesar sa se depuna un efort de doua ori mai mare pentru a colecta aceleasi sume ca in 2008.

“In contextul crizei financiare se simte o ingreunare a procesului de colectare. Sunt persoane care, cu toate ca sunt de buna credinta, datorita faptului ca si-au pierdut locul de munca nu isi mai pot achita (in intregime sau partial) datoriile. Unii ne spun ca bani abia le ajung pentru plata utilitatiilor (gaze, curent) si a intretinerii”, a declarat Rusen.

Restantele mari se achita intr-o perioada mai lunga decat anul trecut, insa pe de alta parte sunt si debitori care cu toate ca nu sunt afectati direct de situatia actuala folosesc “criza“ ca o scuza, iar cand recuperatorii le cer sa dovedeasca cele spuse (reducerea salariului, lipsa locului de munca) isi retrag cuvintele, potrivit celor spuse de Rusen. “Foarte mult in aceasta perioada va conta modalitatea de gestionare a banilor de catre fiecare in parte”, a mai adaugat aceasta.

Ea a mai declarat ca sunt persoane care platesc din doua in doua luni.

“Credem ca piata recuperarilor de creante va creste anul acesta cu aproximativ 20%, creditele bancare reprezentand 60%”, a apreciat Rusen.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri