3 / 5

Sectoarele utilitatilor, telecom si pharma, preferatele Erste Group

Sectoarele ciclice si industria financiara - domenii care au avut cel mai mult de suferit din cauza aversiunii record fata de risc si a temerilor exagerate privind prabusirea intregii economii – au depasit rezultatele companiilor considerate defensive.

In ansamblu, analistii Erste Group favorizeaza in continuare sectoarele mai defensive, precum utilitatile, telecomunicatiile si pharma, deoarece aceste sectoare au raportat cele mai mici scaderi pe tot parcursul ciclului din octombrie 2007.

“Ne asteptam sa vedem acum mai multe industrii defensive trecand in lumina reflectoarelor, dat fiind faptul ca au gestionat mai bine situatia, adica au raportat miscari mai putin spectaculoase la nivel financiar”, spun analistii Erste.

Pentru actiunile din domeniul utilitatilor din Europa, analistii se asteapta la o crestere cuprinsa intre 3-9% intre sfarsitul anului 2009 si 2011.

In timp ce telecomunicatiile se mentin in stagnare, sectorul medical ar putea atinge rate de crestere mai bune, intre 6% in 2009 si circa 13% in 2011.

“Totusi, se preconizeaza o crestere de aproximativ 22% a indicatorul EPS (profit net/numarul de actiuni, n.r.) in regiunea Europei Centrale si de Est in 2010”, afirma Erste.

Specialistii nu recomanda actiunile companiilor cu activitate ciclica, cel putin nu pentru acest an, doarece se prognozeaza o tendinta de imbunatatire a cresterilor abia in 2011.

Se observa o revenire relativ puternica in domeniile financiare, chiar si la nivelul castigurilor prognozate pentru 2009. In mod normal, asigurarile au un rol in aceasta evolutie, dar bancile au sanse mai mari sa beneficieze de pe urma unei reveniri a trendului crescator.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri