4 / 5

Romania si Rusia, cele mai ieftine din perspectiva valorii contabile a actiunilor

Desi valorile actiunilor nu mai sunt asa de atractive ca in urma cu un an, iar indicatorul P/E (pretul actiunilor/profitul net, n.r.) a ajuns la un nivel de circa 11 ori mai mare fata de regiunea ECE, Rusia si Romania continua sa fie cele mai ieftine piete pe baza estimarilor si a ratei P/BV, ce indica valoare contabila a actiunilor.

Chiar si in conditiile in care tarile din regiunea Europei de Sud-Est (ESE) au raportat o performanta impresionanta in cel de-al doilea trimestru al anului, analistii inca mentin recomandarea de a detine o proportie mica din portofoliu.

“In trecut, am preferat piata de capital romaneasca si am recomandat-o ca investitie in regiune si continuam sa o consideram astfel”, se mai arata in analiza. Analistii grupului austriac au anuntat recent ca deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce puternic in acest an, la 5,7% din produsul intern brut (PIB), de la peste 12% in 2008, si va fi acoperit in proportie de trei sferturi de investitiile straine directe si intrarile de capital legate de fondurile europene.

In cel de-al doilea trimestru al acestui an, indicele BET, al celor mai lichide 10 companii de la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat o crestere de 40,6%. Cea mai mare apreciere din regiune a fost obtinuta de indicele PFTS de la bursa Ucrainei, de 84,2%.

Totusi, in structura de alocarea a investitiilor in functie de tara, analistii Erste Group nu includ si Romania. Acestia favorizeaza Polonia, recomanda o atitudine prudenta fata de bursa din Ungaria, pe fondul existentei companiilor pharma interesante, si sunt mai putini pesimisti fata de Slovenia.

De asemenea, specialistii recomanda prudenta fata de investitiile in piata de capital ruseasca, deoarece piata este considerata relativ speculativa si condusa de pretul marfurilor, dar au o atitudine mai buna fata de Turcia, deoarece ofera o buna alternativa din perspectivele dimensiunii bursei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri