3 / 5

Reducerea costurilor trebuie sa aiba o limita

Chiar daca orice proprietar de spatii de birouri si-ar dori sa taie cat mai mult din costurile de intretinere a cladirii, aceste reduceri trebuie facute cu o limita, altfel pot aparea riscuri, atat pentru proprietar, cat si pentru companiile chiriase, atrage atentia Marian Roman (foto), director general al Europolis Real Estate Asset Management. In Romania, Europolis detine cladirile de birouri Europe House, River Place si River View Place (n.r.: parte a proiectului Sema Parc).

Exista o limita sub care orice reduceri suplimentare genereaza o scadere substantiala a calitatii serviciilor de care beneficiaza chiriasii din cladirile respective. Consider ca orice proprietar trebuie sa fie interesat de mentinerea echilibrului calitate/pret in cazul serviciilor prestate, astfel incat, chiriasii sa se poata concentra la derularea si optimizarea activitatii proprii, de baza”, a declarat, pentru Wall-Street, Marian Roman.

Oficialul Europolis adauga faptul ca o componenta importanta a costurilor de intretinere o reprezinta impozitul pe cladiri, iar modul de calcul al acestui impozit face ca valoarea lui sa fie printre cele mai mari din zona centrala, de est si de sud-est a Europei.

In prezent, in Romania, pentru cladirile detinute de persoane juridice se aplica o cota de impozitare stabilita de consiliile locale, cuprinsa intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar a cladirii aflate in patrimoniu.

In ceea ce priveste riscurile pe care reducerea costurilor de intretinere le implica, Gabriel Avasiloaei, executive manager in cadrul companiei MT & T Property Management, enumara:
  • riscul de degradare accelerata si crestere a costului total
  • riscul ca la nivelul chiriasilor sa fie afectate activitatile de baza si relatiile existente sa se deterioreze ireversibil
  • afectarea imaginiii cladirii intr-o piata tot mai aglomerata si cu o rata de neocupare tot mai mare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri