4 / 5

Piata de facility management, incotro?

Firmele specializate in servicii de facility management au simtit cu oarecare intarziere efectele crizei, dar la fel de intens, sub forma presiunilor privind diminuarea costurilor la un nivel minim posibil. „Interesant este ca asteptarile clientilor privind calitatea serviciilor au ramas aceleasi sau chiar au crescut, chiriasii asteptand servicii impecabile in schimbul tarifelor achitate”, subliniaza Lucian Anghel, de la BSS.

In 2009, costurile au fost mentinute la nivelul anului precedent, afirma Brigitte Schmitt, de la DTZ Echinox. Trendul a fost dat de reviziile periodice amanuntite, pentru a se depista eventualele anomalii in circuitul de functionarea a echipamentelor si astfel fiind evitate reparatiile capitale sau chiar inlocuirea echipamentelor.

“In contextul «invechirii» stocului imobiliar, nivelul costurilor se va diferentia, iar in piata se vor regasi diferente clare intre imobilele noi si cele «consacrate». Clasificarea cladirilor dupa categoria constructiei va deveni un criteriu real de luat in seama de managementul companiilor care decid pentru o relocare”, considera Gabriel Avasiloaei, de la MT & T Property Management.

In ceea ce priveste estimarile pentru acest an, piata de facility management ar putea creste cu 30-40%, dupa ce in 2008 valoarea estimata a fost de 160 milioane de euro, potrivit ROFMA. Printre cele mai mari companii de facility management din Romania se numara BSS, MT & T, ISS si UTI-Facility Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri