3 / 4

Conditii pentru fiecare categorie a Bursei

Cerintele generale trebuie respectate de orice emitent ce solicita admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Actuala structura a pietei reglementate administrata de Bursa de Valori Bucuresti va cuprinde in sectorul titluri de capital urmatoarele categorii: Categoria 1, Categoria 2, Categoria 3 si Categoria internationala actiuni.

Pentru Categoria 1:
  • Actiunile trebuie sa fie din aceeasi clasa, iar dispersia acestora sa fie de cel putin 25% din numarul total de actiuni, catre cel putin 2.000 de actionari;
  • Societatea ce solicita admiterea la tranzactionare trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a 30 milioane euro calculat la cursul de referinta al BNR din data inregistrarii la BVB a cererii de admitere la tranzactionare;
  • Emitentul ce solicita admiterea la tranzactionare trebuie sa fi obtinut profit net in ultimii 2 ani de activitate;
  • Emitentul trebuie sa prezinte un plan de afaceri pentru cel putin urmatorii 3 ani calendaristici.

Pentru Categoria 2:
  • Emitentul trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a 2 milioane euro, calculat la cursul de referinta al BNR din data inregistrarii la BVB a cererii de admitere la tranzactionare.

Pentru Categoria 3:
  • Emitentul trebuie sa fie o societate comerciala dinamica, inovatoare si cu potential de crestere;
  • Emitentul trebuie sa aiba, in principiu, in obiectul de activitate dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in domenii cum ar fi medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile, informatica etc;
  • Societatea trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a 1 milion de euroi calculat la cursul de referinta a BNR din data inregistrarii la BVB a cererii de admitere la tranzactionare.

In momentul in care firma a incheiat cu succes o oferta publica de vanzare de actiuni si are un contract cu o societate de registru, aceasta va initia procedura de inscriere a actiunilor la cota bursei (listare). Aceasta presupune centralizarea unor informatii si documente despre firma, activitatea si organizarea acesteia, performante financiare si planuri de viitor, precum si redactarea unor documente de prezentare a firmei pentru investitorii la bursa.

Aceste documente sunt analizate de reprezentanti ai bursei de valori pentru a se conforma cu regulamentele in vigoare. In final, decizia de listare a companiei este luata de o comisie speciala — Comisia de Listare din cadrul Bursei de Valori.

„Procedura pare complicata, insa pe tot parcursul acesteia firma beneficiaza de sprijinul si asistenta unei Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) cu experienta in asemenea operatiuni. Procedura de listare la cota bursei este reglementata prin Codul Bursei de Valori Bucuresti si de procedurile de aplicare ale acestuia. Comisioanele si costurile procesului de listare la bursa au in general valori reduse”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri