3 / 4

Criza accentueaza tendinta de trecere spre schemele DC

Potrivit specialistilor consultati, tendinta de trecere la schemele DC a fost accentuata si de criza financiara mondiala, acest context nefavorabil contribuind totodata semnificativ la cresterea importantei elementelor de protectie in cadrul sistemelor de pensii.

Din studiu reiese ca, la nivelul celor 6 tari incluse in studiu, specialistii sunt de acord cu aceasta opinie in proportie de 64%, iar in Marea Britanie 90% si in Elvetia 75% dintre specialisti sustin aceasta opinie.

Un alt efect al crizei este, in opinia autorilor studiului si participantilor la acesta, intarirea mecanismelor de protectie a participantilor, 76% dintre cei chestionati cred ca managementul riscului investitional va deveni un subiect extrem de important in cadrul schemelor DC spre care se tinde.

Ca mijloace de protectie a activelor detinute de participanti, cel mai des au fost folosite sistemele multifond. De asemenea, au fost introduse mecanisme de monitorizare permanenta a adecvarii portofoliilor la tinta de venituri estimata initial sau utilizarea unor strategii de protectie a activelor impotriva inflatiei.

Expertii in domeniu mai arata ca pentru optimizarea functionarii schemelor DC sunt necesare reforme pe baza schimbarilor aduse de criza si implementarea unor mecanisme de autoinrolare pentru a suplini lipsa de educatie si interes a noilor participanti.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri