2 / 7

Descurajarea pensionarilor anticipate

Astfel, potrivit raportului SAR, una dintre masuri consta in descurajarea pensionarilor anticipate. O masura desigur nepopulara, dar care ar ameliora efectele sociale nocive ale sistemului nesustenabil al pensiilor de stat.

Se discuta foarte mult despre faptul ca nu se poate creste varsta de pensionare deoarece speranta de viata este scazuta in Romania, foarte apropiata de varsta de pensionare. In realitate, speranta de viata, in Romania, la varsta de 65 de ani este aproximativ 14 ani pentru barbati si 17 ani pentru femei.

Asta nu este chiar asa departe de media UE (vezi Fig. 3 si 4), iar tendintele arata ca acest indicator se va ameliora in urmatoarele decenii, urmand sa se apropie de media europeana.

Specialistii SAR explica ca majoritatea sistemelor de pensii din lume sunt structurate in asa fel incat asigura plata pentru circa 15 ani. Daca este luata in considerare varsta standard de pensionare, in momentul de fata, in Romania sistemul de pensii asigura plata pensiilor in medie pentru 15 ani pentru barbati si 23 de ani pentru femei.

„Insa daca luam in considerare varsta reala de pensionare, care este de 54 de ani, vedem ca de fapt pensionarii se bucura de beneficiile sistemului public aproape 1/3 din viata. Se ajunge astfel la drepturi foarte generoase, luand in considerare ca Romania este o tara relativ saraca”, detaliaza raportul, adaugand ca angajam aceste costuri in contul generatiilor viitoare, in timp ce mostenirea pe care o lasam in ce priveste situatia financiara a schemei publice este dezastruoasa.

Sursa Tabel: Raportul SAR

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri