6 / 7

Largirea bazei de impozitare

Poate ca din punct de vedere social, cel mai greu va fi de suportat de romani faptul ca Guvernul trebuie sa faca cumva sa sporeasca sumele incasate, fara a creste totusi contributiile nominale: in anii ’90 cresterea procentului de contributie a dus la scaderea incasarilor.

Pentru autorii raportului de analiza si prognoza pe 2010 al SAR, situatia financiara a sistemului de pensii nu poate fi echilibrata suficient de repede aplicand doar masuri de limitare a eligibilitatii si a valorii pensiilor.

„De aceea, este nevoie de largirea bazei de impozitare si de o mai ferma aplicare a prevederilor legale deja existente. Acum legislatia permite utilizarea frecventa a contractelor de prestari servicii sau drept de autor, desi in realitate natura sau durata muncii ar necesita incheierea unui contract complet”, spun ei.

Oricat de neplacut ar fi pentru diverse categoriii in prezent favorizate, spun specialistii SR este nevoie de o dubla abordare din partea guvernului. Pe de o parte, pentru includerea diverselor tipuri de venituri asimilabile unui contract de munca in calculul CAS, iar pe de alta parte, limitarea abuzarii contractelor alternative.

„Propunerile discutate de raport sunt incluse in proiectul de lege propus de Guvern, chiar daca intr-o forma moderata si cu perioade lungi de tranzitie. Daca noua lege nu va reusi sa treaca intr-o forma acceptabila prin Parlament sau va fi sabotata in aplicare prin deciziile instantelor, viitorul este sumbru, chiar si pe termen scurt”, conchide raporul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri