Wall-Street.ro și Future Banking îți prezintă în cadrul proiectului "50 de inovații care au schimbat bankingul" proiectele, tehnologiile și funcționalitățile care ne-au determinat să facem banking altfel, să ne schimbăm obiceiurile de plată sau să ne simplificăm semnificativ viața de zi cu zi în sfera financiară.

Vei putea citi în cursul acestui an despre 50 de inovații din banking, fintech și industria de plăți, lansate în ultimele decenii și prezentate chiar de către inițiatorii acestor trenduri.

În 2020, imediat după startul pandemiei COVID-19, Bank of America era unul dintre primii giganți bancari care lansa opțiuni de planificare financiară și bugetare în propria aplicație mobilă.

Fast-forward până în prezent și vedem cum tot mai multe bănci tradiționale, inclusiv din România, implementează opțiuni de bugetare și de tracking ale cheltuielilor în aplicația de mobile banking.

Multe aplicații bancare le permit acum clienților să își grupeze cheltuielile în funcție de tipul acestora: cheltuieli de transport, facturi, cheltuieli la restaurante, cheltuieli alimentare, cheltuieli pentru divertisment etc. Mai mult decât atât, utilizatorii pot vedea rapid cum au evoluat aceste cheltuieli în ultimele luni, pot stabili praguri de cheltuieli, obiective de economisire, sau pot seta alerte care să îi avertizeze când depășesc anumite praguri financiare.

Posibilitatea de a avea toate aceste informații la un click distanță a existat încă înainte de 2020, dar adevărata inovație bancară a fost integrarea acestora în aceeași aplicație folosită de un client pentru a-și gestiona contul bancar, întregul proces de bugetare fiind mult simplificat.

Astfel, utilizatorii nu mai sunt nevoiți să aibă aplicații separate: una pentru planificare financiară și una de mobile banking. De asemenea, integrarea opțiunilor de planificare financiară în aplicațiile de mobile banking elimină nevoia ca utilizatorii să introducă manual, zi de zi, suma cheltuită pentru un anumit produs sau serviciu – singura condiție fiind ca plata să fi fost făcută cu un card de debit sau de credit.

Odată cu integrarea planificării financiare în mobile banking, anumite bănci au făcut un pas chiar mai departe și au introdus funcții de economisire automată, adică transferul unor sume de bani din contul curent în contul de economii. Pentru a fi cât mai user friendly și pentru a nu afecta semnificativ cheltuielile, aceste transferuri sunt în general menținute la un nivel scăzut: de exemplu, cei câțiva zeci de bani pe care în mod normal i-ai primi ca rest atunci când cumperi o cafea.

Sursa foto: Shutterstock