3 / 5

De ce “se cumpara pretul”?

In contextul de aliniere legislativa la practicile internationale, Alexandra Ionescu (foto) considera ca mai sunt multe de implementat, astfel incat lipsa pregatirii in domeniul financiar a potentialilor asigurati sa fie suplinita de norme si reglementari legislative care sa contribuie si sa continue la dezvoltarea pietei.

"Din unghiul din care privesc acest lucru, omul modern, cu o educatie financiara si cu putere de cumparare cel putin medie, sa priveasca acest domeniul nu ca o obligatie, ci ca o necesitate, ca o satisfacere a nevoii de siguranta si ca un act de maturitate atat personal, cat si al pietei", adauga reprezentanta London Brokers.

In plus, motivul pentru care pe plan local “se cumpara pretul” in cazul asigurarilor auto este pentru ca piata nu este inca foarte bine reglementata. "Sunt anumite mecanisme care pe alte piete functioneaza, insa in Romania nu", spune Viorel Vasile.

“De exemplu, daca ai o polita casco si te loveste un posesor de polita RCA, tu te duci si-ti repari masina pe polita casco. Asiguratorul casco plateste si isi recupereaza banii de la asiguratorul RCA in conditiile in care asigratorul casco nu mai plateste cand este lovit de un asigurat RCA, ci doar atunci cand este lovit de cineva tot cu casco poate aparea o anumita responsabilizare a celui care emite polita de asigurare pentru ca stie ca daca e lovit de un asigurator “neserios” (care nu are si casco n.red.) o sa piarda timpul sa-si recupereze banii”, explica seful Safety Broker de Asigurare, companie care a intermediat la nivelul anului trecut prime brute subscrise in valoare de 9,78 milioane de euro.

Al doilea aspect nereglementat pe piata romaneasca de asigurari reliefat de oficialul Safety ar fi ceea ce in cazul bancilor se numeste proces de compensare.

“Daca sunt asigurator casco si am de recuperat de la un asigurator RCA o suma de bani si invers, s-ar putea face o compensare in mod automat, insa in acest moment, in Romania, nu exista acest mecanism pentru asiguratori, de aceea exista decalaje uriase intre asiguratorii casco care au de recuperat sume enorme de la asiguratorii RCA. Sunt niste reglaje de finete, dar in momentul in care vor fi aplicate pe piata autohtona oamenii vor fi constienti ca nu este suficient sa cumperi ieftin, ci conteaza ce se intampla in cazul aparitiei daunelor, a serivciilor in acele conditii”, detaliaza Viorel Vasile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri