2 / 5

Cum se va subscrie

In cadrul ofertei ar putea sa fie stabilita si o valoare minima a subscrierii facute de un singur investitor. Practic subscrierea va trebui sa reprezinte cel putin contravaloarea unui anumit numar de actiuni SNP.

Investitorii vor depune banii intr-o serie de conturi bancare stabilite de intermediari. Validarea subscrierii are loc in momentul in care actiunile sunt platite integral. Investitorii vor trebui sa tina cont si de comisioanele percepute pentru transferul bancar, precum si de timpul necesar pentru ca banii sa ajunga in contul colector. Exista posibilitatea ca subscrierea sa fie anulata daca banii nu ajung in contul colector pana la o data prestabilita.

In momentul de fata nu este foarte clar ce se va intampla in situatia in care oferta secundara de la Petrom va fi suprasubscrisa, oficialii consortiului castigator neputand sa ofere inca detalii despre acest aspect.

De asemenea, daca s-ar proceda precum in cazul listarii Transgaz, in cursul perioadei de oferta subscrierile se pot face in mai multe transe. Astfel, ar putea exista o transa pentru subscrierile mari in cadrul careia vor fi acceptate doar cererile pentru un numar ridicat de actiuni (in cazul TGN valoarea actiunilor subscrise trebuia sa depaseasca 0,5 milioane lei).

O alta transa ar putea sa fie rezervata investitiilor mai mici (de exemplu, subscrierea a minim 100 actiuni).

Nu in ultimul rand ramane de vazut daca statul va decide sa acorde o transa cu preturi preferentiale investitorilor din Romania, asa cum brokerii si Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) au cerut in ultimele saptamani.

Sursa imagine: sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri