2 / 4

Marile banci inca nu si-au revenit din criza

Situatia este surprinzatoare avand in vedere ca inaintea sezonului de raportari financiare actiunile energetice au tinut capul de afis in piata americana, inregistrand cele mai mari cresteri, in vreme ce titlurile financiare au pierdut teren.

“Se pare ca analistii s-au grabit si au avut asteptari prea mari de la energetice si prea mici din partea financiarelor”, mentioneaza analistii Bespoke.

Profiturile peste asteptari ascund in unele cazuri date fundamentale care arata ca efectele crizei financiare globale inca mai persista. Cea mai evidenta este situatia celor mai mari sase banci de pe Wall Street. Este vorba de Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs si Morgan Stanley, ale caror venituri nete au scazut per ansamblu cu 13,3% in T1 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, noteaza Bloomberg.

De asemenea profitul inainte de taxe, provizioane si tranzactiile speciale (care este considerat un indicator mai bun al profitabilitatii decat decat rezultatul net) a fost in medie cu 40,2% mai mic.

Datele releva faptul ca nivelul creditarii ramane unul scazut, iar veniturile bancilor din taxe si comisioane sunt in continuare reduse. Somajul ridicat din SUA, preturile caselor din nou in scadere si restrictiile impuse asupra comisioanelor percepute au afectat sursele de venit ale bancilor.

Cele mai mari banci din Statele Unite au oferit cu 6% mai putine credite in primele trei luni din acest an
, comparativ cu perioada similara din 2010, arata compania de servicii financiare KBW Inc.

“Lipsa cresterii pe creditare ii face pe investitori sa se indeparteze de actiunile financiare. Nu este vorba despre o iesire masiva din sector, insa aceste actiuni se vor tranzactiona la preturi slabe”, spune Paul Miller, analist in cadrul FBR Capital Markets.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri