2 / 4

Aproape liniste la Bucuresti

La Bucuresti, Adunarea actionarilor BVB a decurs linistit. Cu exceptia unor scurte interventii ale unor actionari nemultumiti sau cu obiectii privind bugetul de venituri si cheltuieli sau situatia financiara din 2010, AGOA s-a derulat normal, cu toate punctele de pe ordinea de zi aprobate.

Cea mai importanta hotarare a fost validarea managerului Fondului Proprietatea, Greg Konieczny (foto), in consiliul de administratie al BVB, pe locul ramas vacant dupa demisia lui Daniel Tepes.

Acesta a fost aprobat cu 75% din voturile actionarilor prezenti (cvorumul la AGOA a fost de aproape 63%), dupa mai multe discutii privind incopatibilitatea acestuia in pozitia de administrator al CNVM.

Astfel, Teodor Nicolaescu, fost vicepresedinte al BVB in primii ani de existent si fost presedinte al Bancii Romane de Scont, a propus chiar revocarea intregului consiliu de administratie sau nesupunerea la vot a lui Konieczny, motivand ca trebuie asteptat avizul CNVM vizavi de compatibilitatea acestuia si ca reprezentantul Templeton ar fi trebuit sa vina la AGA si sa explice actionarilor care sunt planurile sale ca viitor administrator.

Un alt actionar, Alina Cobuz, a pus problema nerespectarii statutului BVB, articolul 56, care prevede ca membrii Consiliului Bursei sa fie vorbitori de limba romana.

De asemenea, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, a declarat in AGA ca are informatii conform carora comisarii CNVM au repins, intr-o prima intalnire, avizarea lui Konieczny in Consiliul BVB.

Actionarii au aprobat dividendele propuse de 0,7015 lei/titlu, precum si rezultatele financiare aferente anului 2010. Cea mai recenta cotatie a titlurilor BVB este de 42 lei/unitate. La acest pret, randamentul dividendelor este de 1,67%.

Tot vineri a fost aprobat bugetul pe 2011 al BVB, operatorul propunandu-si sa obtina in acest an un profit de 21 milioane lei, venituri totale de aproape 40 milioane lei si cheltuieli totale de 1,2 milioane.

Pe langa valoarea medie a tranzactiilor de 11,5 milioane euro si cursul de schimb de 4,15 lei/euro, BVB ia in calcul si ipoteza unei valori medii zilnice a ofertelor publice de 2 milioane de euro. BVB nu isi propune sa modifice comisionul de tranzactionare.

Remuneratia membrilor Consiliului Bursei a fost aprobata de actionari, aceasta fiind de 3700 de lei, similara cu cea de anul trecut.

In ultima parte a Adunarii Generale Ordinare, actionarii BVB au desemnat candidatii societatii pentru locurile vacante in consiliile de administratie ale Casei de Compensare Bucuresti si Depozitarului Central.

Astfel, pentru board-ul Depozitarului vor candida Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, si Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment.

Pentru Casa de Compensare vor candida Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest, si Valentin Cismaru, reprezentantul Harinvest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri