2 / 4

Va pierde BVB lichiditatea celui mai important emitent?

Principala temere aparuta dupa aceasta stire este legata de mutarea unei parti importante de lichiditate pe Bursa din Varsovia, un centru important din regiune. Insa, exemplele altor emitenti din regiune si din lume arata ca lichiditatea cea mai mare s-a pastrat pe piata principala.

Inteleg ca Varsovia este o piata mare si ca administratorul Fondului Proprietatea e de origine polonez, dar nu inteleg de ce listarea secundara este facuta tot pe o piata emergenta. Exista si riscul ca o parte din rulaje sa se mute in Polonia, dar sa nu uitam ca si CEZ e listat la Praga si Varsovia, dar cea mai mare parte din volume se fac pe prima piata”, a explicat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

In opinia sa, FP ar fi trebuit listat pe o piata mai mare, mai vizibila, si nu tot pe o bursa emergenta. „Nu mi se pare o decizie buna ca cel mai important emitent sa mearga la Varsovia, impreuna cu o parte importanta din lichiditate. Este un produs construit greu, care nu si-a atins maturitatea si care nu ar trebui sa fie listat pe doua piete emergente”, a explicat Lupsan.

Si Bogdan Ceuca, directorul sucursalei din Bucuresti al SSIF Transilvania Capital, spune ca un efect al acestei listari va fi scaderea volumelor la BVB.

„Noi ar trebui sa aducem cat mai multi actori care sa creasca lichiditatea, nu sa ii ducem pe alte burse. Nu vad care va fi marele avantaj pentru emitent in sine, cu atat mai putin pentru piata de capital romaneasca”, sustine Ceuca.

Insa, directorul Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu (foto), spune ca aceasta veste nu ar trebui sa creeze temeri. „Nu trebuie sa ne sperie, noi vom continua proiectele, vom alinia arhitectura tehnica la standardele internationale, cu conturi globale si cu separarea tranzactionarii de posttranzactionare din Arena. Daca vom oferi aceleasi conditii, lichiditatea nu se va muta. De cele mai multe ori, cea mai mare lichiditate ramane pe piata principala a emitentului”, a explicat Ionescu.

Directorul BVB declara, la inceputul anului, ca nu doreste listarea Fondului Proprietatea (FP) si pe alta bursa, externa, intrucat acest emitent poate contribui la consolidarea pietei de capital locale.

Fata de vehiculata listare la Londra, Alin Bredena, directorul de operatiuni al Prime Transaction, considera ca WSE este o varianta mai buna, mai ales dupa exemplul A&D Pharma.

„Multe companii s-au pierdut la Londra, in numarul mare de emitenti mari si atractivi, de aceea cred ca o bursa mai mica este o solutie mai buna pentru un emitent romanesc. In plus, FP ar intra in Top 15 companii listate la Varsovia, deci nu ar putea fi evitata de investitori. Argumentele Franklin par a fi fundamentate, astfel ca propunerea este pragmatica si adaptata la realitatile pietelor financiare”, a declarat Brendea.

Legat de riscul mutarii lichiditatii, Brendea spune ca este valabil pentru orice listare dubla, dar ca dezvoltarea pietei romanesti pana anul viitor, la standarde internationale, va mentine rulaje bune.

Citeste si DEZBATERE: Pro sau contra listarii Fondului Proprietatea pe o bursa internationala?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri