2 / 4

Americanii au fugit de IPO-uri dupa retrogradarea ratingului suveran

Un numar de 17 companii si-au anulat sau amanat IPO-urile programate in august pe bursele din SUA. Ultima data cand un numar chiar mai mare de companii (18) au facut acest lucru a avut loc in decembrie 2008, adica exact in perioada izbucnirii crizei financiare globale, noteaza publicatia americana Star Tribune. Doar patru IPO-uri de succes au fost inregistrate in aceasta luna.

“Situatia reflecta scaderea increderii in afaceri si lipsa de vointa atunci cand vine vorba despre extinderea companiilor. Acest lucru inseamna mai putini bani pentru investitii, mai putine angajari si venituri mai mici, nu doar pentru companii ci si pentru familiile obisnuite”, spune Jane Caron, economist in cadrul firmei de investitii Dwight Asset Management.

Un alt analist citat de Star Tribune mentioneaza ca “in cele din urma companiile vor reincepe sa se listeze, chiar daca in prezent nicio companie in toate mintile nu ar intra in piata IPO”.

Momentan nu exista niciun IPO in desfasurare in SUA, acest lucru urmand sa aiba loc cel mai devreme abia la jumatatea lunii viitoare.

Investitorii raman insa in continuare interesati de anumite companii de social media programate sa ajunga in piata pana la sfarsitul lui 2011. Zynga si Groupon sunt cele mai asteptateoferte, insa expertii subliniaza ca cele doua nu vor mai putea sa obtina preturile de la inceputul anului.

Nu acelasi lucru se poate spune insa despre Facebook. Analistii considera ca listarea popularului site de socializare va inregistra un succes major indiferent de conditiile din piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri