3 / 6

Intarzierea privatizarii. Sefii SIF-urilor: Acum trei ani era o investitie de luat in considerare

2006 a fost ultimul an in care Oltchim a reusit sa faca profit. De la acea data combinatul a inregistrat constant pierderi anuale, in 2011 aceastea ajungand la 278 mil. lei. De asemenea, datoriile au crescut la peste 700 mil. euro, in prezent acestea urcand cu 200.000 de euro in fiecare zi, potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta.

“Un singur SIF nu ar face fata sa preia Oltchim, ar fi nevoie de o intelegere intre mai multe societati. Daca statul ar fi vrut sa colaboreze cu SIF-urile din aceasta perspectiva, trebuia sa colaboreze acum 3-4 ani, cand combinatul nu era in situatia de acum”, a declarat Ioan Cuzman (foto), presedintele SIF Banat Crisana, societate cu active de 1,2 miliarde lei.

SIF Oltenia a iesit complet din actionariatul combinatului in 2011, cand si-a lichidat participatia de 6,5% pe care o mai avea in schimbul a 2,4 mil. euro.

In urma cu trei ani am fost in discutii avansate in colaborare cu SIF Oltenia pentru a avea un plasament la Oltchim, era de luat in considerare. A fost propus un scenariu sustinut de fostul Institut de Petrochimie, pentru dezvoltarea si sustinerea activitatii combinatului, insa acolo se vorbea doar despre aspectele comerciale asa ca ne-am indepartat de subiect. Acum monitorizam in continuare Oltchim insa o privim doar din perspectiva unei investitii speculative”, spune Costel Ceocea, seful SIF Moldova.

Acesta a subliniat si faptul ca o greseala a statului roman a fost si faptul ca nu a luat niciodata in considerare alternative complementare privatizarii prin intermediul pietei de capital romanesti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri