4 / 6

Lipsa unui plan clar si a unor angajamente post-privatizare

Lipsa perspectivelor si a unui plan post-privatizare realizat in colaborare cu statul roman reprezinta una dintre principalele probleme ale privatizarii Oltchim, in opinia sefului SIF Banat Crisana.

“Sa spunem ca o cumpara un grup de SIF-uri, sau un investitor care nu are exeperienta in domeniu, cu ce oameni administrezi apoi compania? Statul ar fi trebuit sa isi ofere colaborarea in vederea stabilirii unei echipe de specialisti care sa poata conduce Olchimul. Vorbim totusi despre un combinat chimic cu activitate complexa, nu despre o societate oarecare”, spune Ioan Cuzman.

Doru Lionachescu subliniaza ca in caietul de sarcini trebuiau impuse criterii mai stricte astfel incat sa fie asigurat faptul ca investitorul castigator va avea bani atat pentru plata actiunilor cat si pentru repornirea si functionarea viitoare a Oltchim.

“Ofertantul si consultantii trebuiau sa se asigure ca cei care participa au atat bani sa plateasca pretul licitat cat si bani pentru a opera combinatul. Privatizarea nu trebuia sa fie privita doar dintr-o perspectiva pe termen scurt”, spune Lionachescu.

“Cand vinzi sau cumperi o societate atat de importanta trebuie sa ai un angajament post-privatizare care sa tina cont de importanta companiei in economia Romaniei si de importanta sociala. De asemenea, cand ai exemplul esecului Cuprumin de la inceputul anului trebuie sa ai in vedere mult mai bine istoricul si solvabilitatea companiilor participante”, a mai adaugat Cuzman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri