3 / 8

Milan Prușan, managing director, NN Investment Partners

În primul rând l-aș felicita pe românul care are o astfel de “rezoluție”, înseamnă în fapt că a decis să-și transforme ambițiile financiare în ceva palpabil.


L-aș sfătui să se informeze despre ce înseamnă BVB și ce valori reprezintă, despre istoricul bursei din România și despre unde a ajuns astăzi. Să îi urmărească volatilitatea pe un orizont de timp mai lung de 2-3 ani, să privească cu egal interes evoluția indicilor burieri și în momente de creștere, dar și de scădere, și să citească despre motivele ce au generat respectivele evoluții.


După ce noul investitor a privit puțin în trecut, e bine să revină în prezent pentru câteva momente, să își evalueze obiectiv situația financiară actuală pentru a evalua corect care sunt sumele ce ar putea reprezenta fundația noului său portofoliu de acțiuni și obligațiuni, apoi să privească în viitor încercând să contureze un obiectiv financiar cât mai concret, asta pentru că noi toți trebuie să avem un scop precis atunci când investim.


Apoi poate selecta câțiva emitenți pentru noul portofoliu, accesând diverse instrumente, acțiuni și obligațiuni, dar mai ales alegând și sectoare de activitate cât mai diferite. Iar dacă lucrul acesta i se pare prea complicat în primă fază, l-aș invita să ia în calcul și investiția într-un fond mutual mixt sau cu expunere preponderentă pe piața de acțiuni, instrument ce îi oferă avantajul diversificării și al suportului permanent din partea unui administrator de fond specializat în analiza diverselor piețe financiare.


Foto: Milan Prusan/LinedIn

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri