2 / 8

Avantaj BVB la capitalizare

Dintre cele doua burse, la capitolul capitalizare si emitenti avantajul este de partea BVB. “Acesta este un lucru normal, tinand cont de marimile relative ale economiilor celor doua tari, insa la acest lucru contribuie si faptul ca bursa din BG este intr-un punct mult mai incipient de dezvoltare”, ne-a mai explicat Ciubotaru.

"O masura relevanta privind potentialul de lichiditate si de tranzactionare pe piata este capitalizarea free-float-ului. La Bucuresti vorbim de circa 4-5 miliarde de euro drept valoare a actiunilor neconcentrate de actionarii semnificativi. In cazul pietei de la Sofia estimez ca acest potential este acum de 2-3 miliarde de euro" crede Tudorescu.

Cumulate, BVB si Rasdaq numara aproape 2000 de emitenti, in timp ce piata bulgara depaseste cu putin 400 de companii listate. Asemanarea este ca si la Bucuresti si la Sofia sunt 30-40 de emitenti care reprezinta 80-90% din lichiditate.

Un alt aspect evidentiat de analistul Tudorescu a fost acela ca Romania beneficiaza de o piata a derivatelor care nu exista in tara vecina. “In Bulgaria nu avem o piata a derivatelor, in timp ce in tara noastra avem doua concurente - la Sibiu si Bucuresti”, ne-a spus acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri