2 / 6

Scaderea dobanzii de politica monetara si a randamentului pietei imobiliare va incuraja investitia in fonduri

Subdezvoltarea industriei fondurilor in Romania este cauzata, in opinia lui Brendea, de un complex de factori: preferinta pentru alte forme de investitie, lipsa de incredere a investitorilor datorata marilor scandaluri din trecut, legate de FNI si SAFI, dimensiunea redusa a pietei de capital, numarul limitat al instrumentelor financiare, nivelul mare al dobanzilor, dar si probleme ale reglementarii si legislatiei.

Brendea este de parere ca un trend descendent al valorii nominale a dobanzii si reducerea randamentului pietei imobiliare in urmatorii ani va duce la o crestere a investitiilor in fondurile mutuale.

“Cred ca se va creea alta optica legata de investitiile in piata fondurilor, daca ne gandim la necesitatea adoptarii monedei unice europene de catre Romania in anul 2014 asa cum estimata guvernatorul Mugur Isarescu, ceea ce va alinia valoarea nominala a dobanzii in Romania cu cele din Uniunea Europeana. Luand in considerare acordul ERM privind criteriile de convergenta monetara, pana in 2011 ar trebui sa observam o evolutie descendenta a valorii nominale a dobanzii si, implicit, o crestere a apetitului catre fonduri. E greu sa concurezi cu o dobanda bancara de 11%, cum este in acest moment si fara un randament crescut din partea investitiilor in actiuni”, a continuat acesta.

De asemenea, managerul crede ca si temperarea cresterii pretului imobilelor si reducerea randamentelor pe piata imobiliara va creste interesul pentru fondurile de investitii. „Romanul va constientiza tot mai mult ca banii nu se pot obtine usor din ponturi si diverse ’inginerii financiare’ sau din achizitia de case si terenuri a caror valoare sa se dubleze peste noapte. Trebuie muncit din greu, cu pasiune si rabdare dar mai ales intr-un anumit timp pentru a administra eficient banii”, a mai spus presedintele Prime Asset Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri