3 / 6

Evaluarea aciunilor Flamingo International

In evaluarea titlurilor Flamingo International, analistii au folosit metoda comparatiei multiplilor de piata cu multiplii tarilor din regiune si metoda fluxurilor de numerar actualizate (Discounted Cash Flow).

Pentru comparatiile facute au fost selectate companii de pe pietele dezvoltate ale Europei, cat si din regiunea Central si Sud-Est Europeana.

“In calcularea preturilor-tinta (2008 si 12 luni) am atribuit cea mai mica pondere indicatorului PER deoarece in acest moment consideram ca acesta nu este relevant, fiind influentat masiv de pierderile din semestrul 1 2007 (si de reducerea acestora in perioada de referinta, desi compania nu a inregistrat profit). O pondere importanta a aprimit multiplul P/S (40% din cauza semnificatiei castigarii cotei de piata in retail in timp ce EV/EBITDA are o pondere de 30%, intrucat cheltuielile cu deprecierea si amortizarea, precum si datoriile, sunt semnificative. In sfarsit, am acordat o pondere de 10% multiplului P/B din cauza tendintei companiei de a vinde spatii si de a le inchiria pe cele noi. In calcularea P/B nu s-a tinut cont de goodwill”, se mai scrie in raport.

Pretul obtinut in urma aplicarii acestei metode este de 0.2087 lei/actiune, ceea ce implica un potential de apreciere infim (+0.3%) calculat la pretul de inchidere de luni.

“In utilizarea metodei DCF am considerat ca evolutia Flamingo ar putea fi structurata pe trei perioade: in primul interval, 2008-2012, aceasta crestere ar putea fi aproape de media pietei de profil, tinzand catre 14-15%”. Specilaistii mai scriu ca in perioada urmatoare vanzarile ar putea incetini si intra in declin, deoarece piata de retail electro ar putea intra intr-o a doua faza de saturare, corespunzator unui nou val de innoire a echipamentelor (in cazul electrocasnicelor) si a unei saturari la nivelul inzestrarii cu produse IT&C.

“Pentru perioada de dupa 2018 am estimat o crestere medie de 6%, in conditiile in care rata de reinvestire ar fi de 60%, iar ROE ar ajunge la 10%. Pentru volatilitatea actiunilor Flamingo fata de cea a pietei am calculat beta pe ultimele 12 luni (0.57), iar ipotezele au in vedere cresterea gradului de corelare a actiunilor emitentului cu piata, pe masura ce aceasta se dezvolta si se maturizeaza. Pretul rezultat, de 0.2380 lei/actiune, este peste pretul de piata din acest moment, evaluarea implicand un potential de apreciere de 14.4% pentru un interval de 12 luni”, se mai explica in analiza.

Avand in vedere cele doua metode utilizate si fiind aplicata o pondere egala rezultatului DCF si celui obtinut prin multipli, ar rezulta pretul mediu de 0.2233 lei/actiune.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri