2 / 7

Unde sunt IPO-urile anuntate pentru 2008?

Printre ofertele anuntate cu surle si trambite se numara si cele facute de SIF Transilvania si de companiile din IT.

SIT3 a anuntat la finalul din 2007 listarea a doua comapnii din portofoliul sau, Aro Palace si Transilvania Leasing. Pana acum, niciuna nu s-a concretizat si nici nu mai exista vesti privind acest proces. Specialistii spun ca tot contextul a dus la aceasta situatie. “Sif Transilvania a incercat valorificarea anumitor companii in care avea participatii majoritare prin listarea pe bursa, dar evolutia pietei cred ca i-a determinat sa opreasca procesul pana in momentul in care optimismul va reveni si capitalurile investite vor reintra in piata, pentru a obtine un pret bun si corect”, a mai explicat Gabriel Necula.

Si companiile din IT si-au manifestat interesul pentru bursa, desi declaratiile sefilor acestora nu au nominalizat perioada exacta a listarii, ci doar “posibilitatea in 2008 sau 2009”.

Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, este de parere ca acest context al bursei romanesti a facut ca persoanele responsabile cu decizia oportunitatii unui IPO sa se gandeasca de doua ori. “Pentru a fi sigur de listare, un manager de companie ar fi trebuit sa faca discount-uri de pret importante in acest an, lucru care i-ar fi afectat strategia de dezvoltare ulterioara”, a explicat acesta.

Excluzand conditiile pietei, care au stopat majoritatea ofertelor, specialistii sustin ca in 2008 companiile din IT nu au avut o nevoie extrema de finantare. “Domeniul IT in Romania a beneficiat de o crestere a cash-flow-ului care a redus nevoia de capital”, a mai spus brokerul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri