3 / 7

Afacerile cu statul nu s-au dovedit profitabile nici in 2008

Promisiunile de listare a companiilor de stat nu sunt foarte recente. Listarea Fondului Proprietatea a Romtelecom sau a companiilor din domeniul Transporturilor sunt pe lista obiectivelor de cativa ani, dar nici in 2008 nu s-a intamplat nimic.

Nici Fondul, care la finalul anului trecut parea foarte aproape de realizare, nu va mai intra la cota bursei in acest an.

Printre alte promisiuni se numara companiile de utlilitati Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Si ministerul Transporturilor anuntase in 2007 listarea a opt companii, din care patru aeroporturi si patru administratii maritime si fluviale. Pana acum, nu exista informatii care sa ateste cel putin demararea proceselor pentru cea mai mare parte din ele.

In afara de listarea titlurilor de stat, care nu a avut success la debut, avem o noua dovada la lucrul cu statul nu este foarte profitabil. In plus, Ciubotaru a explicat ca trecutul arata ca nu trebuie sa asteptam prea multe din partea administratiei in anul electoral,
“Prioritatile sunt altele in anul respectiv. De asemenea, la timpul mediu spre lung necesar procedurilor adminstrative pentru a porni un IPO se adauga lantul mai lung (care necesita mult mai multe vize si avize) al deciziilor care trebuie parcurse in administratia publica, comparativ cu domeniul privat”, a continuat brokerul.

Statul roman, mai ales prin intermediul Ministrului de Finante, incearca sa listeze si sa privatizeze anumite companii prin intermediul pietei de capital, dar birocratia si probabil interesele fac acest proces lung, dificil si intr-o continua amanare, crede Necula. “Totusi avem exemple de succes ale listariiTransgaz si Transelectrica care ar putea continua pentru dezvoltarea bursei in anii urmatori, punctul cuminant fiind reprezentat de listarea Fondului Proprietatea. Evolutia negativa a pietei cred ca a contat mai putin in amanarea procesului de listare din punctul de vedere al statului roman”, a mai spus directorul adjunct de operatiuni al Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri