2 / 6

“Daca am scoate din context faptul ca suntem romani, evolutia BVB ar fi atipica”

Scaderile Bursei din Bucuresti din acest an sunt printre cele mai dramatice din regiune, desi, pana in ultimele luni ale anului, economia noastra nu a dat mari semne de slabiciune.

Adrian Simionescu este de parere ca aceste deprecieri sunt exagerate, dar in acelasi timp, sunt tipice pentru noi.

“Daca am scoate din context faptul ca BVB functioneaza in Romania, unde de la CNVM pana la ultimul broker sunt romani, ar fi o aticipicitate prea mare. Dar asa, e firesc, tot timpul am exagerat, mai ales la scaderi”, a declarat acesta.

O alta problema a economiei romanesti in ansamblu, dar si a bursei, in particular o reprezinta lipsa initiativei si asteptarea capitalurilor straine.

“Noi mereu am asteptat sa vina investitorii straini, nu ne-am construit o piata bazata pe economiile proprii. La Bursa, strainii au oferit romanilor oportunitatea de a intra la preturi joase, cand au iesit din cauza problemelor financiare din tarile lor. La un moment dat, o sa regrete ca nu au intrat”, sustine acesta.

In opinia sa, acelasi fenomen se intampla in toate sectoarele economiei romanesti si de fiecare data gasim vinovati si ne plangem de mila.

Legat de teoria ca BVB a anticipat evolutiile negative ale economiei romanesti, Simionescu nu este intru-totul de acord.

“Chiar si cele mai pesimiste prognoze arata mai bine decat BVB. Bursa nu a reflectat niciodata economia, ci sentimentele din piata. Asa ca, pana vom ajunge sa ne maturizam, vom mai avea astfel de perioade. Din nou luam in calcul factorul <<Romania>>, deci totul este posibil, nu vad de ce nu ar mai scadea”, a explicat managerul.

In ce priveste guvernarea ce se contureaza, Simionescu este de parere ca poate fi una din cele mai bune pentru criza. “E o guvernare de centru-stanga, ar fi ideala pentru masuri mai drastice, protectie sociala, investitii si dezvoltare”.

Totusi, acesta nu se asteapta la masuri importante pentru piata de capital. “In primul rand, ei nu inteleg piata, nu ii vad rostul, cu atat mai mult acum, cu aceste volume modice. Sunt convins ca piata Obor sau piata Moghioros au de cinci ori mai multe tranzactii decat Bursa”, a mai declarat Simionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri